Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

Instagram/ @giedre_barauskiene

To tradycyjne świąteczne niemieckie danie będzie cieszyć podniebienie każdego konesera mięs.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 5 kwaśnych jabłek pokrojonych w cząstki,
  • 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 200 g jadalnych kasztanów (mogą być z puszki, albo mrożone) zamiennie można użyć jabłek,
  • 3 łyżki sznapsa - wódki z gruszki,
  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • pieprz,
  • 2 kg gęś,
  • przyprawa do kurczaka KNORR.

Wykonanie:

Podsmaż krótko jabłka, wątróbkę i cebulę na patelni, dodaj obrane kasztany, alkohol, cynamon
i pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę. Oczyść gęś z pozostałych piór i zamarynuj obsypując mięso Przyprawą do kurczaka KNORR. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj, pozostaw w lodówce na jeden dzień. Piecz w piekarniku w 180°C przez około 4 godziny, polewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj z farszem odgrzane w piekarniku.

Zobacz też: