Penne ze świeżymi pomidorami i bazylią

Penne ze świeżymi pomidorami i bazylią

Składniki:

250 g penne rigate
2 dorodne pomidory
1 ząbek czosnki
2 łyżki oliwy z oliwek
bazylia
parmezan
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od makaronu:

Na 250 gram potrzebujesz wstawić 2 litry wody, posól ją i dodaj 2 łyżki oleju.
Jak woda się zagotuje, wrzuć makaron i przykręć gaz, tak aby powoli się gotował. Pamiętaj, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać, najlepszy bedzie do tego długi widelec.

Żeby makaron był al dente potrzebuje 8-10 minut gotowania, najlepiej jednak sprawdzić jedną nitkę. Poprostu wyjmij ją z wody i przerwij, jeżeli w środku jest malutkie oczko surowego makaronu, znaczy że jest własnie taki jaki potrzebujesz, czyli al dente.

Odcedź makaron w durszlaku.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Skrop go tylko olejem i wymieszaj.

Do garnka wlej oliwę. Gdy będzie gorąca dodaj plasterki czosnku, pozwól im się lekko zrumienić. Nastepnie wrzuć makaron i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj, dodaj pokrojoną bazylią, dopraw solą i pieprzem. Nałóż danie na talerz i posyp tartym parmezanem.

22.06.2009