Pasteryzowane pomidory

Pasteryzowane pomidory

Dzięki pasteryzacji pomidory w zimie będą smakowały tak, jakbyś dopiero przyniosła je z targu. Zimą będzie jak znalazł!

Składniki:

  • nieduże pomidory,
  • sól - ok. 1 łyżeczki na mały słoik po dżemie,
  • słoiki,
  • garnek do pasteryzacji.

Wykonanie:

Pomidory umyj, podziel na połówki lub ćwiartki. Przygotuj słoiki: dokładnie je umyj, odkaź wrzątkiem i na koniec przetrzyj wacikiem umoczonym w spirytusie salicylowym. Układaj pomidory w słoikach, każdą warstwę posypuj solą, a następnie delikatnie uciskaj wypukłą stroną łyżeczki od herbaty, gdy będą pełne - zamknij słoiki pokrywkami. Następnie pasteryzuj słoiki w garnku z dziurkowaną wkładką. Pamiętaj, by słoiki zalewać gorącą wodą.

Gotuj słoiki przez 20 min od zawrzenia wody w garnku, po czym stopniowo wymień gorącą wodę na zimną. Zupełnie ostudzone słoiki wyjmij z garnka, wytrzyj i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu.