Pasteryzowana fasola szparagowa

Pasteryzowana fasola szparagowa

Pasteryzacja jest równie dobrym sposobem na przechowanie żywności tak, by nie zmienił się jej smak i wartości odżywcze. W zimie pasteryzowaną fasolę wystarczy wrzucić na chwile do wrzątku lub na patelnie i zdrowe danie gotowe!

Składniki:

  • Świeża fasola szparagowa,
  • cukier, sól (do smaku),
  • słoiki,
  • garnek do pasteryzacji ( z wkładką).

Wykonanie:

Młodą fasolę bez włókien - zieloną lub żółtą umyj, obetnij końce. Następnie włóż ją do posolonego wrzątku z dodatkiem cukru i gotuj prawie do miękkości.

Póki fasola się gotuje - przygotuj słoiki - dokładnie je umyj i wyparz je wrzątkiem. W jeszcze gorących słoikach ułóż pionowo fasolkę i zalej ją wywarem, w którym się gotowała.

Słoiki zamknij, a następnie pasteryzuj fasolę w garnku z dziurkowaną wkładką. Pamiętaj, by słoiki zalewać gorącą wodą.

Gotuj słoiki przez 15 min od zawrzenia wody w garnku, po czym stopniowo wymień gorącą wodę na zimną. Zupełnie ostudzone słoiki wyjmij z garnka, wytrzyj i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu.

Dobry pomysł: w powyższy sposób możesz pasteryzować niemal wszystkie warzywa, które lubisz.