Omlet z zielonym groszkiem

Omlet z zielonym groszkiem

liczba porcji / 2
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 5 łyżek pełnego mleka lub śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • kopiasta łyżeczka masła
  • cukier
  • zielenina
  • łyżeczka masła do smażenia omletu

Wykonanie:

Groszek wraz z zalewą przekładamy do rondelka, podgrzewamy. Gorący odsączamy, dodajemy masło i cukier do smaku, lekko zasmażamy. Trzymamy w ciepłym miejscu lub w kąpieli wodnej (groszek powinien być gorący). Zrumieniony omlet nadziewamy groszkiem, zwijamy brzegi i od razu przekładamy na wygrzany półmisek. Posypujemy zieleniną, dzielimy na porcje, natychmiast podajemy na wygrzanych talerzach.

Zobacz też:

Łatwe i szybkie przepisy na 30 dni >>>

 

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A