Ogród na talerzu

Ogród na talerzu

Nie masz pomysłu, jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Zachęć malca do wspólnej zabawy w kuchni i zróbcie razem warzywny ogród na talerzu.

Składniki:

  • Świeży ogórek,
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • odrobina natki pietruszki,
  • dwa listki sałaty,
  • kawałki żółtej papryki lub dwa ziarenka kukurydzy.

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa umyj i osusz.
  2. Z pęczka szczypiorku utnij końce o długości około 10 cm. Rozłóż je na dole talerza - będzie to zielona trawa.
  3. Ogórek pokrój w talarki. Wytnij z niego również łodygę i listki kwiata. Ułóż na talerzu płatki i łodygę. Połówka rzodkiewki posłuży do zrobienia środeczka.
  4. Przygotuj dwie rzodkiewki. Każdą z nich pokrój na osiem kawałków. Z nich również ułóż dwa kwiaty. Kawałeczki żółtej papryki (lub ziarenka kukurydzy) umieść w środku rzodkiewkowych kwiatów.
  5. Dwa nieduże listki sałaty ułóż na dole półmiska, gdzie - niegdzie dodaj natkę pietruszki.
  6. Przekrój rzodkiewkę na pół. Z każdej połówki (za pomocą małego noża) zrób biedronkę i ułóż na listkach sałaty.
  7. Z ulubionego sosu do sałatek możesz zrobić chmurki.

Twój mały warzywny ogród jest gotowy.
Na zdrowie!