Naturalne barwniki do jaj

Naturalne barwniki do jaj

Wielu z nas zaopatrzy się w sklepie w barwniki do jajek i będzie miało problem „z głowy". Jednak chyba większość wciąż pozostanie przy naturalnych sposobach na uzyskanie wymarzonego koloru na wielkanocnych pisankach.

Nie ma wątpliwości, ze naturalne barwniki są pod każdym względem lepsze - bezpieczne, nie uczulające. Malowanie jaj za ich pomocą wymaga trochę więcej zaangażowania, cierpliwości i wysiłku, jednak warto je poświęcić. Czy wiesz, jakich produktów użyć do barwienia jaj, by uzyskały one niebanalny i jednocześnie naturalny kolor?

Beż i brąz

Te kolory uzyskasz za pomocą łusek zwyczajnej cebuli. Ten sposób na malowanie jaj wciąż pozostaje najpopularniejszym, i nic dziwnego - jest niezawodny. To najprostszy sposób barwienia jajek. Potrzebne do niego będą wysuszone łuski cebuli. Należy namoczyć je wcześniej w rondelku (na przykład na noc), a potem zagotować, aby uwolnił się barwnik. W takim roztworze należy ugotować wcześniej umyte jajka (10 min., jeśli na twardo). Do łusek zwykłej cebuli można dodać łuski z cebuli czerwonej - wzmocni to kolor i nada mu bordowo - brązowego odcienia.

Czerwień

Ten kolor uzyskuje się z łusek czerwonej cebuli. Należy postępować tak samo jak w przypadku zwykłej cebuli. W zależności od ilości dodanych łusek i czasu gotowania jajek uzyskamy kolor od delikatnie zaczerwienionego aż do ciemnego bordo.

Czerwień również można uzyskać zaparzając (gotując) kwiaty hibiskusa (dodając do wywaru odrobinę soku z cytryny), a później gotując w nim jajka, jeśli trzeba, można je również przez określony czas trzymać w roztworze.

Róż

Aby zabarwić jaja na różowo, należy je zanurzyć w soku buraczanym. Intensywność koloru będzie zależała od czasu trzymania jaj w roztworze.

Granat

Ten kolor uzyskasz z czerwonej kapusty. Pokrój dwie nieduże główki kapusty, zalej je ½ litra wody i dodaj do roztworu 5 łyżek octu. Tak przygotowany roztwór odstaw pod przykryciem na noc, by uwolnił się barwnik. Następnie ugotuj lub zanurz w nim na jakiś czas jaja.

Granat uzyskasz również dodając łyżeczkę sody do wywaru z hibiskusa i zanurzając w nim jajka.

Ciemny brąz

Ten kolor uzyskasz gotując jajka w mocnym wywarze z kawy.

Żółty

Zabarwisz jaja na żółto gotując je w wodzie z dodatkiem przypraw: kurkumy lub carry. Na żółty lub jasno brązowy kolor zabarwi jaja również esencja z herbaty.

   POLUB NAS NA FACE BOOK   

   INNE POMYSŁY:  

Foto: Dreamstime.com