Nasiona chia – ziarenka zdrowa
13 września, 2015Nasiona chia – ziarenka zdrowia
Cały świat o szalał na punkcie super foods – jest to lista żywności, która obejmuje produkty szczególnie bogate w wartościowe składniki odżywcze. Wysoką pozycję w rankingu mają nasiona chia. Zawierają kwasy omega 3, żelazo i wapń. Są szczególnie polecane dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia lub preferują dietę wegańską.
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to drobne, ciemne i bezsmakowe ziarenka, które pęcznieją po namoczeniu w płynie i wówczas mają dobre właściwości żelujące. Dlatego często stanowią składnik zdrowych i pożywnych deserów. Wystarczy namoczyć 3 łyżeczki produktu w szklance mleka lub jogurtu, schłodzić przez kila godzin i podawać z ulubionymi owocami.
Chociaż w naszym kraju nasiona chia wciąż stanowią nowość, w Meksyku ich właściwości prozdrowotne były wykorzystywane od setek lat i uprawiano je równie często jak kukurydzę. Obecnie lekarze i dietetycy polecają nasiona chia nie tylko po to, by uzupełnić naszą codzienną dietę o białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, ale także jako element profilaktyki antynowotworowej.
foto – 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Dlaczego warto polubić jarmuż?