Naleśnik z serkiem

Naleśnik z serkiem

Nabiału nigdy dość! Dzieci powinny go spożywać kilka razy dziennie, by otrzymać odpowiednią dawkę białaka, witamin i mikroelementów. Dlatego warto przemycać produkty mleczne pod różną postacią.

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 1 jajko
  • 3-3,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 2-3 opakowania serka rodzynki i inne bakalie

Na polewę:

  • duży jogurt naturalny
  • starte orzechy włoskie
  • pokrojone w paseczki brzoskwinie z puszki

 

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto, następnie usmaż naleśniki - czym cieńsze, tym smaczniejsze! Aby przyspieszyç pracę, możesz jednocześnie smażyć je na dwóch patelniach! Wymieszaj serek z bakaliami i posmaruj każdy naleśnik. Podawaj na podgrzanym talerzu polane jogurtem i posypane startymi orzechami, paseczkami brzoskwiń i cukrem pudrem.

 

Smacznego!