Naleśnik panarea

Naleśnik panarea

Oto ciekawy, włoski przepis na naleśniki. W naszej wersji jest zmodyfikowany, gdyż do jego przygotowania używamy ciasta z mąki gryczanej. Ale możesz zrobić jego wersję klasyczną.

 

Składniki:

ciasto na naleśniki bretońskie

500 g ricotty

250 g mozzarelli

100 g parmezanu

6 pomidorów

świeża bazylia

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto i usmaż naleśniki według naszego przepisu.

Obierz i wypestkuj pomidory. Posól je i popieprz.

Pokrój mozzarellę w małą kostkę, wymieszaj z ricotta i liśćmi świeżej bazylii. Farsz wymieszaj z połową drobno posiekanych pomidorów  włóż do naleśników i zwiń je w rulon.

Rozgrzej piekranik d0 180 stopni. Włóż naleśniki do formy do zapiekania posmarowanej oliwą.

Przykryj resztą pomidorów, posyp parmezanem i zapiekaj przez 30 minut.

29.06.2009