Mus ananasowy z kaszy manny

Mus ananasowy z kaszy manny

liczba porcji / 6
czas przygotowania / 50 min
stopień trudności / średniotrudne
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie

Składniki:

  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny
  • puszka ananasów w syropie
  • 6 łyżeczek pomarańczowego dżemu
  • bita śmietana
  • wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Zimnemleko mieszamy z wodą, cukrem, kaszą manną, zagotowujemy, częstomieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy nadal, aż kaszka będzie miękka.Odstawiamy do wychłodzenia. Ananasy odsączamy, odkładamy 3 krążki,pozostałe drobno siekamy. Chłodną kaszkę ubijamy z sokiem z cytryny isyropem z ananasów. Gdy stanie się puszysta i jednolita, dodajemyposiekane ananasy, całość przez minutę ubijamy, rozkładamy dopucharków. Na wierzch kładziemy, lekko wciskając, półkrążek ananasa. Wśrodek krążka nakładamy łyżeczkę pomarańczowego dżemu, całośćprzybieramy bitą śmietaną, posypujemy czekoladowymi wiórkami i podajemy(nie wychładzamy deseru w lodówce!). Osoby dorosłe mogą polać deserkieliszkiem ananasowego lub pomarańczowego likieru.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A