Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Gdy sezon na truskawki jest w pełni,  upiecz z nimi muffinki. To wielka przyjemność - schrupać je do poobiedniej kawy czy herbaty.

Składniki:

Na 12 muffinów:

  • 25 dag mąki,
  • ½ kostki masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich,
  • 20 dag truskawek,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • kubeczek jogurtu naturalnego.

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając wbij jajka. Dodaj jogurt i wymieszaj.

3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i orzechami.

4. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na kawałki (niezbyt drobno).

5. Mieszankę mączną dodawaj do masy z płynnymi składnikami i mieszaj. Na koniec dodaj truskawki i delikatnie i szybko wymieszaj.

6. Foremki zabezpieczone papierowymi osłonkami napełniaj ciastem do poziomu ¾.

7. Muffiny zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 - 25 minut. Dobrze wypieczone mają złocistą skorupkę na wierzchu.

Smacznego!

Dobry pomysł:

Muffinki możesz podawać do stołu póki jeszcze są ciepłe. Rozpłyną się w ustach.

Powyższy przepis możesz wykorzystać do zrobienia babeczek również z innymi owocami - malinami, śliwkami, jagodami.

Zobacz też: