Muffiny Bałwanki

Muffiny Bałwanki

Pyszne i zabawne muffiny będą smakowały małym i dużym łakomczuchom podczas każdej uroczystości.

Składniki:

na ok. 15 muffinek:

  • 1/2 kostki miekkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajo,
  • kubeczek jogurtu waniliowego (można zastąpić śmietaną),
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego.

Do ozdabiania:

  • białe pianki marshmallow,
  • biały lukier,
  • żelki w paskach,
  • kolorowe drażetki,
  • kolorowe perełki,
  • kilka suszonych moreli,
  • okrągłe galeretki w czekoladzie.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C. Posmaruj foremki do muffinek tłuszczem i wstaw je do piekarnika.
  2. Utrzyj na gładką masę jajo, cukier, masło, i cukier waniliowy.
  3. Dodaj jogurt i wymieszaj.
  4. Wymieszaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia w osobnej misce.
  5. Dodawaj stopniowo mieszankę do powstającego ciasta.
  6. Foremki napełnij szybko ciastem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 20 min.
  7. Zanim muffiny upieką się, przygotuj biały lukier i głowy bałwanków z pianki. Przyklej za pomocą lukru do pianek oczka - cukrowe perełki i nosy - trójkąciki wycięte z suszonych moreli.
  8. Przestygnięte babeczki posmaruj białym lukrem i przyklejaj do nich głowy bałwanków. Ułóż guziczki z perełek lub drażetek.
  9. Na koniec za pomocą lukru przyklej czekoladowe galaretki - bereciki bałwanków i kolorowe pompony - drażetki. Z paseczków żelków zrób szaliki.

Gotowe!

Zobacz też: