Miód manuka – właściwości zdrowotne
12 grudnia, 2014Miód manuka – właściwości zdrowotne
O właściwościach zdrowotnych miodu powiedziano i napisano już wiele. Lecz najzdrowszy miód jest wciąż na polskim rynku mało znany. Manuka to miód, po który sięgamy, nie po by osłodzić potrawę, lecz by wyleczyć różne dolegliwości.
Pierwsze na co zwracamy uwagę, sięgając po słoiczek z miodem Manuka to wysoka cena – ok. 200 zł za 250 gram. To ile zapłacimy za miód Manuka zależy między innymi do stężenia MGO, czyli methylglyoxalu. Jest to naturalny antybiotyk, występujący w miodzie manuka. Methylglyoxal posiada także właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. Zwalcza batkerie gronkowca, paciorkowca, E. coli i helicobacter. Krzew manuki rośnie w Nowej Zelandii i właśnie stamtąd pochodzi drogocenny miód.
Powodów, by jeść miód Manuka jest mnóstwo. Przede wszystkim poprawia odporność organizmu. Pomaga wyleczyć przeziębienie, katar, działa bardzo dobrze na podrażnione gardło. Miód Manuka mogą jeść osoby, które mają problemy gastryczne, cierpią na wrzody żołądka, refluks lub zespół nadwrażliwego jelita.
Ponadto ten cudowny produkt pomoże też na problemy z cerą. Łagodzi trądzik i łuszczycę, można go stosować jako maseczkę na twarz. Miód Manuka przyspiesza też gojenie ran. Z drogocennych właściwości tego naturalnego produktu mogą korzystać wszyscy, także dzieci. Jedynie osoby uczulone na produkty pszczele.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Kokos w kuchni – mąka, woda, mleczko kokosowe