Mini mazurki

Mini mazurki

Mazurki to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kruche ciasto polane lukrem z dużą ilością dodatków (kto co lubi) nie jest łatwo pokroić. Proponujemy upiec takie mazurki, których kroić nie trzeba!

Składniki:

  • 1/2 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do ozdabiania:

  • lukier,
  • pisaki lukrowe,
  • jadalne perełki,
  • orzechy włoskie,
  • suszone morele,
  • rodzynki. 

Wykonanie:

1. W misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem aż do powstania jasnej, puszystej piany.

2. Miękkie masło pokrój w kostkę i dodaj do jaj. Dokładnie wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny.

3. W osobnej misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę dodawaj stopniowo do ciasta i mieszaj. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby można było go rozwałkować.

4. Włóż ciasto na 1-2 godz. do lodówki.

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. C. 

5. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj z ciasta jajka (za pomocą specjalnej wykrawaczki lub odwróconej do góry dnem szkanki - delikatnie zniekształć kształt koła żeby powstał owal).

6. Mazurki zapiekaj przez ok. 15 - 20 min.

7. Przygotuj biały lukier. 

8. Przestygnięte mazurki ozdabiaj według uznania.

Zobacz też: