Marynowane ogórki

Marynowane ogórki

Ogórki konserwowe maja bardzo wielu zwolenników, a wielu z nas chciałoby umieć je robić, ale nie wie, jak się do tego zabrać. Oto prosty przepis na pyszne ogórki ze słoika.

Składniki:

Na 2 litrowe słoiki:

  • ok. ½ ogórków (wybieraj zdrowe i nieduże),
  • 4 listki laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • czerwona papryczka (możesz zastąpić ziarenkami czarnego pieprzu),
  • kilka gałązek czarnej porzeczki, estragonu, kopru,
  • 3 kawałki oczyszczonego chrzanu;
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki od herbaty octu (3 procentowego).

Wykonanie:

1. Zanim przystąpisz do konserwowania ogórków, wysterylizuj słoiki.

2. Umyj dokładnie ogórki i zieleninę.

3. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej ogórki na 2 minuty. Po wyjęciu z wody ułóż je na czystym ręczniku.

4. Po wyschnięciu ogórki ułóż w słoikach ( czosnek ułóż na dnie). Zalej je gorącą wodą i odstaw na 20 minut.

5. Przelej wodę ze słoików z ogórkami do pustego garnka, dodaj do niego gałązki kopru, estragonu, porzeczki (może też być wiśnia), oraz chrzan i czosnek. Dolej ok. 100 - 150 ml wody.

6. Gotuj przyprawy w wodzie przez ok. 10 - 15 min. Wyjmij je z garnka i umieść w słoikach z ogórkami, zaś do wody dodaj cukier, sól, a następnie ocet. Doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.

7. Gotowym roztworem zalej ogórki w słoikach. Od razu szczelnie je zamykaj.

8. Na koniec - rozłóż na podłodze stary koc, ustaw na nim słoiki do góry dnem i dokładnie owiń je kocem. Pozostaw je w takim stanie na dobę.