Marynowane grzyby

Marynowane grzyby

Marzymy o lecie przez cały rok, a marynowanie i konserwowanie to najlepszy sposób na zamknięcie jego darów w słoikach. Marynowane grzyby będą cieszyć nasze podniebienie przez cały rok.

Składniki:

  • 5 kg grzybów,
  • 1 litr białego winnego octu,
  • 5- 7 cebulek średniej wielkości,
  • 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
  • 10 listków laurowych,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ łyżeczki goździków,
  • Po 10 łyżeczek soli i cukru.

Wykonanie:

Grzyby oczyść, umyj w zimnej wodzie i chwilę odczekaj aż podeschną. Następnie pokrój je na równe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (przez ok. 20 minut od momentu zagotowania).

Odcedź grzyby z wody, ułóż je do miski i szczelnie zamknij małą pokrywką (możesz nawet przygnieść je od góry czymś ciężkim). Grzyby muszą postać w taki sposób przez godzinę. Odcedź z nich resztę płynu.

Przygotuj marynatę: w 1,5 litra gorącej wody rozpuść cukier, sól, dodaj przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wrzuć grzyby i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj ocet i ponownie zagotuj.

Gorące grzyby rozłóż do wcześniej umytych i wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą, w której się gotowały. Uwaga, nalewaj płyn aż pod samą szyjkę naczynia. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw do powolnego wystygnięcia w pokojowej temperaturze.

Grzybki będą gotowe do spożycia za 8 - 12 dni.

Zobacz więcej przepisów na przetwory >>>