Marynowana papryka

Marynowana papryka

Marynowana papryka to idealny dodatek do zimowych obiadów, a także do przekąsek i kanapek. Jeśli lubisz marynowaną paprykę, koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Składniki:

  • 2 kg papryki,
  • ½ l 6% - go octu,
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilkanaście ziaren pieprzu i angielskiego ziela,
  • liść laurowy.

Wykonanie:

1. Strąki papryki umyj dokładnie, poprzekrawaj wzdłuż, wypestkuj.

2. Zagotuj ocet z woda i przyprawami, ostudź.

3. Strąki papryki ułóż ciasno „na stojąco" w wysokich słojach weka lub twist-off, zalej przygotowana marynatą, zamknij i pasteryzuj w dużym garnku z gotującą się wodą. Na dno garnka ułóż ręcznik, żeby słoiki nie obtłukły się w czasie pasteryzacji.

4. Licząc czas od zawrzenia wody w garnku pasteryzuj słoiki przez pół godziny.

5. Po tym czasie szybko wystudź słoiki, wymieniając stopniowo wodę z gorącej na zimną.

6. Zupełnie zimne słoiki wyjmij z wody, wytrzyj do sucha i przechowuj w chłodnym miejscu.