Marynowana mieszanka z warzyw

Marynowana mieszanka z warzyw

Późnym latem i jesienią, kiedy mamy najwięcej świeżych warzyw, warto niektóre z nich zamknąć w słoikach. Zimą będzie jak znalazł!

Składniki:

na 5 -6 porcji:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 3-4 średniej wielkości ogórka,
  • 3 słodkie papryki,
  • 2-3 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchwi,
  • 1 papryczka chili,
  • po 2 -3 gałązki pietruszki i koperku i estragonu,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka liści laurowych,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka octu.

Wykonanie:

1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Marchew i cebulę oczyść, z kapusty zdejmij wierzchnie liście i usuń trzon. Obierz też czosnek.

2. Pokrój warzywa - kapustę na większe kawałki, każdą z papryk podziel na 4 części, marchew pokrój w plasterki.

3. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej wszystkie warzywa na 2 minut. Po wyjęciu z wody ułóż je na czystym ręczniku.

4. Układaj warzywa do wysterylizowanych słoików. Kolejność warstw - dowolna. Zacznij jednak od większych kawałków - mniejszymi na koniec wypełnisz puste przestrzenie. Dorzuć papryczkę chili, pieprz oraz liście laurowe.

5. Zalej warzywa gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i daj im postać przez pół godziny.

6. Po tym czasie odlej wodę ze słoików do dużego garnka. Dodaj sól, cukier i doprowadź do wrzenia. Teraz zalej tym roztworem warzywa w słoikach, zanim zamkniesz je pokrywkami, dodaj do każdego z nich odrobinę octu.

7. Zamknij słoiki pokrywkami, odwróć je do góry dnem. Każdy z nich owiń dokładnie grubym ręcznikiem, dodatkowo możesz przykryć je kocem. I tak pozostaw słoiki do pełnego wystygnięcia. Przetwory przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Spożywać warzywa możesz już za ok. 10 dni.