Marynata piwno-miodowa

Marynata piwno-miodowa

Nie płaczmy nad krojoną cebulą ani nad rozlanym piwem. Lepiej pomieszajmy je razem z miodem według poniższego przepisu, a wyjdzie nam doskonała marynata, idealna do ryb i delikatnego drobiu.

Składniki:

  • 6 cebul /50 dag/,
  • ¾ l octu winnego lub owocowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 liście laurowe,
  • 15 ziaren pieprzu czarnego,
  • ½ l jasnego piwa.

Przygotowanie:

Obrać cebulę i pokroić w krążki. Ocet w garnku wymieszać z miodem i zagotować. Dodać liście laurowe oraz zgniecione ziarna pieprzu, ponownie zagotować a następnie schłodzić. Na koniec połączyć z piwem i wymieszać.

Marynata specjalnie nadaje się do ryb, które należy w niej trzymać 48 godz.

15.06.2009

foto: istockphoto.com