Marynata brzoskwiniowo-imbirowa

Marynata brzoskwiniowo-imbirowa

Chiang w Chinach czy Shoga w Japoni - niezależnie od nazwy imbir wszędzie smakuje identycznie doskonale, czy to w formie suszonej przyprawy, czy też startego świeżego korzenia. Proponujemy połączyć go z brzoskwiniami, które nadadzą potrawom delikatny, słodki posmak. A przy okazji ochronią nas przed złymi mocami, bowiem jak głosi legenda, brzoskwiniowe owoce mają moc odpędzania duchów.

Składniki:

  • 1 puszka połówek brzoskwiń /47 dag brutto/,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek imbiru /3 cm/,
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól.

Przygotowanie:

Brzoskwinie osączyć z zalewy i zmiksować. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir obrać i drobno posiekać. Obie przyprawy dodać do brzoskwiniowego puree. Połączyć i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.

Marynata nadaje się szczególnie do delikatnego mięsa i drobiu.

15.06.2009

foto:istockphoto.com