Makrela z czosnkiem i szałwią

Makrela z czosnkiem i szałwią

Makrela przez znawców polecana jest przede wszystkim w dwóch postaciach: wędzona i z grilla. My proponujemy grillowaną, ponieważ makrela zawiera dużo tłuszczu i podczas opiekania nie wysycha. Delikatne mięso z lampką białego wina będzie doskonałym połączeniem w czasie kolacji na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 4 makrele /80 dag/,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4-5 listków świeżej szałwi lub 2 łyżeczki suszonej,
  • 1 łyżka pieprzu zielonego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Makrelę oczyścić, wypatroszyć, dokładnie umyć, wewnątrz i zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. Czosnek obrać i razem z umytymi listkami szałwi drobno posiekać. Miękkie masło wymieszać z szałwią i czosnkiem, dodać zielony pieprz. Masą tą wysmarować ryby w środku i na zewnątrz. Opiekać na  mocno rozgrzanym grillu po5-7 min z każdej strony. Podawać z bagietką i sałatką z kapusty.

16.06.2009

foto:materiały prasowe

dania z ryb