Makowe ślimaczki

Makowe ślimaczki

Ciasteczka na jeden kęs mają bardzo wielu zwolenników. Lubimy je wszysy. Pyszne ślimaczki z makiem zrobisz bardzo szybko.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szkanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • gotowa masa makowa.

Wykonanie:

  1. Rozdrobnij masło na drobne kawałki.
  2. Zagnieć ciasto z mąki, soli, masła, cukru i cukru waniliowego, uformuj z niego kulę, zapakuj je do folii i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 180 st.
  4. Posyp stolnicę niewielką ilością mąki. Rozwałkuj na niej część ciasta do grubości ok. 5 mm. Staraj się, by miało ono kształt kwadratu.
  5. Szerokim nożem rozsmaruj na cieście masę makową.
  6. Zwiń całość w roladę. Ostrym nożem krój roladę na plastry o grubości 5 mm i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Zapiekaj cisteczka ok. 15 min.

Gotowe!