Kurczak z cytryną i owocami

Kurczak z cytryną i owocami

Nawet najbardziej skwaszone minki rozchmurzą się po spróbowaniu tego delikatnego specjału. Dzieci będą zachwycone chrupiącą skórką polaną sokiem z cytryny i odkrywaniem przy każdym kęsie kolejnych partii owoców.  

Składniki:

  • 1 kurczak /1,2 kg/,
  • przyprawa do kurczaka Prymat,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
  • 10 dag masła,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 1 puszka ananasa,
  • kompot z czereśni,
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Oczyszczonego w środku i na zewnątrz kurczaka umyć, przeciąć na pół, usunąć część kości i naciąć w stawach. Połówki przeciąć na mniejsze  porcje, posypać przyprawą warzywną i przyprawą do kurczaka  i skropić sokiem z cytryny.

Ułożyć kurczaka na rozgrzanym ruszcie, posmarować masłem i opiekać, najpierw od wewnętrznej strony 6-8 min. Mięso odwrócić, skropić cytryną, posmarować masłem i opiekać tak, jak poprzednio. Upieczonego kurczaka wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i obłożyć owocami.

Zobacz też:

09.06.2009

foto: materiały prasowe