Kurczaczki w skorupkach

Kurczaczki w skorupkach

Niebanalny sposób na jajko wielkanocne - kurczaczki w skorupkach otoczone wianuszkiem ziołowych jajeczek. To przepis w sam raz dla dzieci!

Składniki:

  • 6 kurzych jaj średniej wielkości,
  • pół kostki twarogu,
  • duża łyżka majonezu,
  • zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek),
  • czerwona i żółta papryka do przybrania,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo (jeśli chcesz aby łupina łatwo odchodziła od jajka - podczas gotowania dodaj łyżeczkę soli).
  2. Ostudzone jajka obierz z łupin. Umytą i przesuszoną zieleninę posiekaj nożem na drobne kawałki. Wymieszaj.
  3. Dwa jajka za pomocą noża przetnij na pół (w "ząbki") tak, aby każda z połówek przypominała skorupkę.
  4. Pozostałe jajka i żółtka drobno pokrój, dodaj twaróg, majonez - całość przypraw według własnych upodobań.
  5. Z powstałej masy formuj kulki , cztery większe - umieść w "skorupkach, pozostałe zaś- obtaczaj w ziołach i układaj na talerzu.
  6. Z żółtej i czerwonej papryki wytnij dzióbki i "grzebienie" kurczaczków. Umieść je we właściwych miejscach. Z kawałków szczypiorku zrób kurczakom oczy.

Smacznego!

Zobacz też: