Kruche ciasteczka z masą cukrową

Kruche ciasteczka z masą cukrową

Kruche ciasteczka to dobry pomysł na deser na każdą okazję. Na specjalne okazje poświęć ich dekoracji  trochę więcej czasu. Do ozdabiania ciasteczek polecamy masę cukrową.

Składniki:

  • kostka masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 duże jajo,
  • esencja waniliowa,
  • ½ łyżeczki soli,
  • lukier,
  • srebrne perełki do dekoracji.

Wykonanie:

Zmieszaj suche składniki: mąkę, sól. Utrzyj masło z cukrem (możesz za pomocą miksera). Dodaj jajko i wanilię. Stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na stolnicy uprzednio posypanej mąką i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty ( w naszym przypadku są to śnieżynki).

Upiecz ciasteczka (10 - 15 min w temp. 200 st. C) i odłóż je do przestygnięcia.

Przygotuj masę cukrową >>>

Rozwałkuj masę do grubości ok. 5 mm i za pomocą tej samej wykrawaczki wycinaj te same kształty. Za pomocą noża na śnieżynkach z masy zrób wzorki. Masę przyklejaj do ciasteczek za pomocą lukru.

Na koniec do środeczków śnieżynek przyklej za pomocą lukru srebrne perełki.

Zobacz też: