Kruche babeczki z serem

Kruche babeczki z serem
  • liczba porcji / 8
  • przygotowanie / 30 min
  • przyrządzenie / 40-45 min
  • 1 porcja:
    • 379 kcal
    • węglowodany 42,5 g
    • białko 9,5 g
    • tłuszcze 19 g

Składniki:

  • 400 g chudego twarogu 0%
  • 4 jajka
  • 400 g kruchego ciasta
  • 60 g fruktozy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml chudego mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól

Wykonanie:

  1. Żółtkaoddzielić od białek i umieścić w 2 osobnych salaterkach. Dno orazwewnętrzne ścianki 8 foremek na babeczki lekko oprószyć mąką.
  2. Kruche ciasto rozwałkować na placek grubości 2 mm. Okrągłą foremkądo wykrawania ciastek lub szeroką szklanką wykroić z ciasta 8 krążków iwyłożyć nimi przygotowane foremki. Odstawić w chłodne miejsce na czasprzygotowywania nadzienia.
  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  4. Do żółtek dodać fruktozy i ubijać, aż masa będzie jasna i puszysta.Kolejno dodając: mąkę ziemniaczaną, 1 łyżkę mąki pszennej, mleko,twaróg i skórkę otartą z cytryny, ubijać rózgową trzepaczką, aż masabędzie gładka.
  5. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać. Masą napełnić wyłożone kruchymciastem foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40-45 minut.
  6. Babeczki wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

Aby obniżyć kaloryczność babeczek, kruche ciasto można zastąpić gotowym ciastem strudlowym.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A