Koktajle na odporność

Koktajle na odporność

Jesienią i zimą, zarówno dzieci, jak i dorośli są bardziej narażeni na rozwój chorób przeziębieniowych i grypopodobnych. Dlatego też warto wiedzieć co robić, by wspomagać odporność własną i dziecka.

Nina Jakubik, dietetyk medyczny

Przepisy na koktajle, które dobroczynnie wpłyną na poziom odporności:

Napój z mango i brzoskwini

Ten pożywny napój jest doskonałym źródłem witaminy B2, A, karetonoidów, witaminy C, a także wapnia. Polecany w osłabieniu, po przebytych przeziębieniach i chorobach grypopodobnych. Witaminy A, C i karetonoidy wspomogą działanie układu immunologicznego.

1 mango

1 brzoskwinia

5 łyżek soku pomarańczowego

150 ml niskotłuszczowego jogurtu

2 łyżeczki płynnego miodu

Mango i brzoskwinię obrać i usunąć pestki, pokroić miąższ i miksować do otrzymania jednolitej konsystencji, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować. Podawać schłodzony.

Przeciwwskazania:

- osoby z alergią na pyłki drzew, u których występuje syndrom alergii ustnej

- osoby uczulone na białka mleka krowiego

- osoby odchudzające się

Napój pomarańczowo-cytrynowy

Ten orzeźwiający i aromatyczny napój jest doskonałym uzupełnieniem posiłku. Szybko gasi pragnienie, a dzięki zawartości witamin (A, C oraz B1 i B2) świetnie wpływa na stan naszej skóry oraz wzmacnia odporność. Aromat skórki pomarańczy rozgrzewa i uspokaja.

10/12 g skórki pomarańczowej

40/60 g cytryny

1/1,5 łyżka cukru

200/300 ml wody mineralnej

78/100 kcal

Z wody i cukru zagotować syrop, zalać nim skórkę pomarańczową i odstawić na godzinę, poczym odcedzić. Z cytryny wycisnąć sok wymieszać z syropem, zalać wodą. Przelać do szklanki. Udekorować plasterkiem cytryny lub pomarańczy.

Przeczytaj też: