Karp z cebulą

Karp z cebulą

Ryba wigilijna w środku lata smakuje tak samo doskonale jak świąteczny oryginał. Odpowiednia porcja pieprzu  i natki pietruszki  i mamy proste danie, pyszne i pożywne. Wystarczy tylko rozpalić grill...

Składniki:

  • 75 dag oczyszczonego karpia,
  • 1 cebula /7 dag/,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól,
  • 1 łyżka natki pietruszki Prymat,
  • 3-4 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia wypatroszyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć kręgosłup, pokroić na dzwonka i każdy kawałek głęboko naciąć. Rybę posolić i popieprzyć. Cebulę obrać, drobno pokroić, wymieszać z natką i 2 łyżkami oleju. Mieszaniną tą wysmarować porcje karpia, wypełnić ja także nacięcia. Przygotowane porcje układać na mocno rozgrzanym ruszcie, skropić je lekko olejem i opiekać po3-5 min z każdej strony. Gotowe ułożyć na półmisku i przybrać pomidorami, plasterkami cytryny lub  zieloną papryką.
Podawać z chlebem.

15.06.2009

foto:istockphoto.com