Karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie

To polskie danie, które uświetni każdy świąteczny stół.

Czas przygotowania: 60 minut, łagodne, trudniejsze.

Składniki:

  • ok. 1 kg karpia,
  • 1 marchewka,
  • ½ pora,
  • 1 pietruszka,
  • ½ selera,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 Mini Kostki Pietruszka KNORR,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 1/2 szklanki tartego piernika,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki migdałów.

Wykonanie:

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela i oczy. Włóż do dużego rondla obraną włoszczyznę, zalej 5 szklankami wody, dodaj listki laurowe, dwie Mini Kostki Pietruszka KNORR oraz pieprz i szczyptę cukru. Gotuj wywar ok. 10 minut, następnie włóż rybę i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Wyjmij karpia ostrożnie po ugotowaniu i przełóż na półmisek, a wywar odcedź.

Stop w małym rondelku masło i miód, dodaj utarty na tarce piernik, wlej 2 szklanki wywaru i gotuj ok. 7 minut na małym ogniu. Dodaj rodzynki, sok z cytryny, szczyptę cukru oraz sparzone i obrane ze skórki migdały, przypraw do smaku.

Polej rybę sosem i udekoruj półmisek plastrami cytryny oraz natką pietruszki. Podawaj na gorąco z łazankami.

Zobacz też: