Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Instagram/ @smaczna_pyza

Kapusta z grzybami świetnie smakuje zarówno jako samodzielne danie, jak i nadzienie do pierogów i naleśników.

Dla 2 osób.

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków),
  • 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 Mini Kostka Majeranek KNORR,
  • 1 Mini Kostka Czosnek KNORR,
  • pieprz mielony.

Wykonanie:

Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut.

Przełóż kapustę do garnka, dodaj wodę z moczenia grzybów oraz posiekane grzyby. Dodaj 1 łyżkę masła lub oliwy z oliwek i przyprawy ( kminek należy posiekać dokładnie nożem). Gotuj powoli przez 1 godzinę aż kapusta stanie się miękka.

Podsmaż krótko na dużej patelni drobno pokrojoną cebulę na maśle lub oliwie z oliwek. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż doprawiając do smaku Mini Kostkami Majeranek oraz Czosnek KNORR i pieprzem.

W niektórych rejonach Polski do tak przyrządzonej kapusty dodawany jest również groch albo fasola. Warzywa te należy dzień wcześniej namoczyć i najlepiej trochę podgotować przed dodaniem ich do kapusty.

Zobacz też: