Kanapka rybka

Kanapka rybka

Z kolorowych kanapek pomysłowa mama może stworzyć różne kolorowe kompozycje, które zachęcą malucha do jedzenia. Zdrowe jedzenie może być pyszne, a jeśli chcecie przemycić w posiłkach więcej warzyw, zróbcie z nich coś zabawnego!

Składniki:

  • kromka chleba,
  • margaryna lub masło,
  • serek o wybranym smaku,
  • rzodkiewki,
  • ogórek,
  • odrobina czerwonej i żółtej papryki,
  • szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Kromkę chleba posmaruj masłem lub margaryną, a następnie - serkiem.
  2. Z boków kromki wytnij wgłębienia, tak, żeby powstał zarys ciała ryby i ogon.
  3. Z wyciętych kawałków ułóż płetwy.
  4. Szczypiorek potnij w paski i ozdób nim ogon ryby. Wystające końce można łatwo przyciąć nożyczkami.
  5. Rzodkiewki i ogórki pokrój w talarki. Układaj je na kanapce (zaczynając od ogona) rzędami tak, żeby następna warstwa nieco przykrywała poprzednią. Twoja rybka ma łuski!
  6. Z czerwonej papryki wytnij buzię, żółtą zaś pokrój w kostkę i ozdób nią płetwy.

Rybka jest gotowa!
Smacznego!

WIĘCEJ POMYSŁÓW NA KANAPKI>>>