Jak zrobić domowe burgery wegetariańskie?

Jak zrobić domowe burgery wegetariańskie?

Są zdrowe i pyszne. Przepadają za nimi nie tylko wegetarianie, ale także mięsożercy. Bogate w białko powinny znaleźć się na stałe w naszym menu. Zobacz, jak zrobić domowe burgery wegetariańskie. 

 

Sieciom restauracji fast food rośnie groźny rywal, z miesiąca na miesiąc przybywa barów z hamburgerami, które oferują pyszne i zdrowe kotlety w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem świeżych warzyw. Hitem sezonu okazały się burgery wegetariańskie robione z kaszy jaglanej, ciecierzycy, soczewicy i różnych rodzajów fasoli lub warzyw. Stanowią zdrową alternatywę dla mięsa, zaskakują doskonałym smakiem, poza tym mają mniej kalorii niż tradycyjne hamburgery. Można je zrobić samodzielnie w domu.

Przepis na wegeburgery z ciecierzycy 

Składniki: 

Puszka ciecierzycy

2 czerwone papryczki chili

1 cebula

2 jajka (jeśli wolisz wersję wegańską, zamiast jajek dodaj jedną startą cukinię)

2 łyżki oliwy

3 łyżki mąki pełnoziarnistej

Olej do smażenia

2 ząbki czosnku

5 bułek pełnoziarnistych

2 pomidory

Pęczek pietruszki

4 ogórki kiszone

Sałata zielona

2 łyżki majonezu

Jogurt naturalny

 

Wykonanie:

 

Ciecierzycę zmiksuj na gładką masę razem z papryczką chili, drobno pokrojoną cebulą, pietruszką oraz czosnkiem. Do uzyskanej masy wbij jajka, wsyp mąkę i dodaj oliwę. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta i zwarta. Formuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na patelni lub na grillu.

 

Bułki przekrój na pół. Do środka włóż kotleta z ciecierzycy, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka, opcjonalnie cebulą oraz sałatę, posmaruj sosem majonezowo-jogurtowym.

(mb)

foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

Jak wybrać garnek do gotowania na parze?

Jak przyrządzić idealną sałatkę?

Jak wybrać deskę do krojenia?