Jak wybrać deskę do krojenia?

Jak wybrać deskę do krojenia?

W gotowaniu jest po prostu niezastąpiona. Bez niej nie mogłabyś przygotować zupy, sałatki i wielu innych dań. Deska do krojenia to prawdziwa królowa naszej kuchni. Możesz wybierać z pośród desek plastikowych, tradycyjnych drewnianych, szklanych, bambusowych. Zobacz, która jest najlepsza.

Chociaż deska do krojenia wydaje się banalnym przedmiotem, z którego korzystamy codziennie, przysparza nam też kilka problemów. Po pierwsze zastanawiamy się, która będzie lepsza do siekania warzyw, krojenia owoców lub rozbijania mięsa na kotlety. Po drugie nie zawsze wiemy, jak czyścić deskę, by nie stała się siedliskiem zarazków i bakterii. Warto jest mieć ich kilka w kuchni, osobną do mięsa, owoców, warzyw i chleba.

  • Deski drewniane - najbardziej tradycyjne i chętnie kupowane. Lubimy z nich korzystać, gdyż nie tępią noży przy krojeniu. Wybierają je często osoby, które preferują przedmioty kuchenne z wykonane naturalnych materiałów. Ze względów higienicznych deski drewniane nie są jednak najbardziej polecane, ponieważ drewno mocno chłonie wilgoć, a to sprzyja wylęganiu się bakterii. Na tego typu deskach też dłużej utrzymują się zapachy. Nie powinno się więc używać jednej deski do krojenia mięsa i chleba. Szybko się też brudzą. Mimo tego, iż cieszą się dużą popularnością, drewniane deski do krojenia nie są zbyt praktyczne.
  • Deski plastikowe - deski do krojenia z tworzyw sztucznych są tanie i lekkie. Mniej chłoną zapachy niż deski drewniane. Można je myć w zmywarce, ale łatwo się brudzą i nie są odporne na zarysowania. W rysach i rowkach powstałych na powierzchni desek plastikowych często gromadzą się bakterie.
  • Deski szklane - wykonane są z hartowanego szkła. Mają wiele zalet. Nie rysują się, nie pochłaniają zapachów, nie brudzą się. Szklane deski do krojenia łatwo jest utrzymać w czystości, więc nie stają się wylęgarnią bakterii. Dla bezpieczeństwa i wygody warto jest kupować deski z antypoślizgowymi podkładkami, by nie zsunęły się z blatu lub stołu, gdy kroimy na nich żywność. Główny minus - gdy deska szklana uderzy o podłogę, rozbije się w drobny mak.
  • Deski granitowe - wyglądają bardzo efektownie, więc mogą stać się ozdobą każdej kuchni. Niestety, są dosyć ciężkie, gdyż zostały wykonane z naturalnego kamienia. Mają sporo plusów - nie chłoną zapachów, są higieniczne (nie sprzyjają mnożeniu się bakterii), nie brudzą się od krojonych warzyw, owoców i mięsa. Ponadto granitowe deski do krojenia są bardzo trwałe. Korzystając z nich, trzeba jednak uważać, gdyż noże mogą się ślizgać po gładkiej powierzchni.
  • Deski bambusowe - kolejna propozycja dla osób, które stawiają na naturalne materiały. Deski wykonane z trawy bambusowej są ekologiczne, lekkie, trwałe i niedrogie. Można je myć w zmywarce. Po umyciu bardzo szybko schną, więc nie chłoną wody. Z tego powodu deski bambusowe są higieniczne, gdyż wilgoć sprzyja mnożeniu się bakterii.
  • Deska ceramiczne - zyskują coraz większą popularność ze względu na to, że są niezwykle praktyczne. Łatwo je utrzymać w czystości. Krojona żywność nie przylega do powierzchni deski ceramicznej. Nie zostają na niej plamy od mięsa i warzyw. Ponadto deski ceramiczne nie zatrzymują zapachów. 

(mb)

Foto: 123 RF

ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:

  1. Deska serów - elegancka przystawka
  2. Chłodnik litewski
  3. Dania z grilla