Jak się pozbyć nieprzyjemnego zapachu z palców?
16 maja, 2016Gotowanie to praca, lecz także wielka przyjemność. Jeśli w kuchni wszystko lubisz robić sama – obierać warzywa, siekać, nacierać przyprawami i czosnkiem ryby i mięso, na twoich palcach utrwala się nieprzyjemny zapach. Znamy sprawdzone sposoby, jak się go pozbyć.
Najlepszym pomysłem, by bronić się przed zapachem czosnku lub cebuli jest gotowanie w plastikowych rękawiczkach. Nie każda z nas jednak to lubi. Jeśli robisz wszystko gołymi rękami, możesz łatwo pozbyć się palców aromatu ostrych warzyw lub ryb. Samo dokładne umycie dłoni mydłem nie wystarczy, ale istnieje kilka sprawdzonych sposobów.
- Umyj dłonie w soku z cytryny. Natrzyj dokładnie opuszki, a potem spłucz ciepłą wodą. Wszelkie zapachy znikną, a twoje palce będą pachnieć świeżym aromatem cytrusowym.
- Równie skutecznie z nieprzyjemnymi zapachami rozprawi się ocet. Skrop palce octem i spłucz wodą – w ten sposób pozbędziesz się aromatu czosnku, cebuli, ryb i mięsa.
- Jeśli nie lubisz zapachu octu, wypróbuj soli. Sól działa jak naturalny peeling.
- Jeśli masz podrażnione dłonie lub nawet najmniejsze ranki, wszystkie powyższe środki spowodują pieczenie. Wtedy sprawdzi się inny sposób – wykorzystaj metalowe mydło. Możesz je kupić w sklepie z akcesoriami kuchennymi. Potrzyj palce mydłem pod strumieniem ciepłej wody.
(mb)
Foto: 123 RFi materiały prasowe (zdjęcie produktu)
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
7 naturalnych środkow do czyszczenia