Jajka faszerowane rzeżuchą

Jajka faszerowane rzeżuchą

liczba porcji / 10
czas przygotowania / 20 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / tanie

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • kopiasta łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
  • marynowana papryka
  • młode listki rzeżuchy
  • gęsty majonez
  • liście sałaty

Wykonanie:

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, wtedy rzeżucha nie traci świeżości i wygląda apetycznie.

Zobacz też:

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A