Jagody z kruszonką

Jagody z kruszonką

Soczyste jagody, chrupiąca kruszonka na wierzchu. Po prostu pyszne i zdrowe ciasto

  • liczba porcji / 4
  • przygotowanie / 15 min
  • przyrządzenie / około 30 min
  • 1 porcja:
    • 332 kcal
    • węglowodany 51 g
    • białko 4 g
    • tłuszcze 12 g
    • witamina C 30mg

Składniki:

  • 600 g świeżych jagód
  • 1 łyżka miodu

Kruszonka

  • 120 g mąki
  • 40 g brązowego cukru trzcinowego
  • 60 g margaryny
  • 6 kropli esencji waniliowej

Wykonanie:

  1. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem. Włożyć pokrojoną na małe kawałkimargarynę i rozcierać palcami, aż uformują się niewielkie grudki. Dodać esencję waniliową i ciasto pokruszyć.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Do rondelka włożyć miód i podgrzewać przez 2 minuty, aż sięrozpuści. Przelać do żaroodpornego naczynia, dodać jagody i wymieszać. Owoce posypać kruszonką i wygładzić wypukłą stroną łyżki.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawać na gorąco lub na zimno.