Indyk z rzeżuchą

Indyk z rzeżuchą

Dużo zdrowia w potrawce. Rzeżucha - zwana także pieprzycą siewną, zawiera mnóstwo składników odżywczych. Ostry posmak rośliny doda całemu daniu zadziornego charakteru. A jeśli rzeżucha pochodzi z własnego ogródka lub z doniczki na parapecie, tym lepiej!

Składniki:

  • 80 dag piersi indyka,
  • sól,
  • klasyczna przyprawa do grilla Prymat,
  • 1 pęczek rzeżuch lub kilka łyżek kiełków z rzodkiewek

Marynata:

  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki winiaku,
  • po 1 łyżeczce imbiru Prymat,  tłuczonego czerwonego pieprzu oraz papryki słodkiej Prymat.

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na sznycle posypać lekko przyprawą do grilla,  posmarować przygotowaną marynatą i odstawić na 2  godz. Następnie smażyć na grillu po 5-7 min z każdej strony. Przed podaniem posypać rzeżuchą lub kiełkami.

Podawać z ryżem curry i pomidorami.

15.06.2009

foto:materiały prasowe