Indyk pieczony

Indyk pieczony

Bardzo prosty i szybki sposób na elegancki obiad, z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

Składniki:

  • indyk opiekany firmy Indykpol 1 szt.
  • masło 5 dag,

Sos:

  • konfitura żurawinowa 1 słoik,
  • masło 2 łyżki,
  • mąka 2 łyżki,
  • bulion drobiowy 1 szklanka,
  • sól.

Wykonanie:

Indyk opiekany firmy Indykpol jest produktem wstępnie obrobionym termicznie i przyprawionym, dzięki czemu znacznie skraca się czas jego pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika należy go rozmrozić. Można go posypać ulubionymi przyprawami ( nie solić) i posmarować masłem.

Zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec ok. godzinę w temperaturze 200 stopni C. Ostatnie 10-15 minut piec z odkrytą folią, aby skórka smakowicie zarumieniła się. Można podawać z posmarowanym lekko masełkiem lub sosem żurawinowym.

Przygotowanie sosu: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie powoli wlewać do niej bulion i mieszając zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić szczypta soli i dobrze wymieszać. Sos można podawać na ciepło jak i na zimno.