Halaszle – rybna zupa z karpia

Halaszle – rybna zupa z karpia

To tradycyjna wigilijna węgierska zupa rybna. Wypróbuj ten przepis!

60 minut, zupy, łagodny, trudniejsze.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 cały karp (ok. 1,2 kg),
  • Marchewka,
  • ½ selera,
  • 200 g pora,
  • 1 papryka żółto-zielona,
  • 1 mała ostra papryczka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 kostki Rosołu warzywnego KNORR,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 ziemniaki,
  • sok z połówki cytryny,
  • pęczek natki pietruszki.

Wykonanie:

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety. Na ościach (kręgosłupie), ogonie , głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) i warzywach ugotuj wywar. Dodaj dwie kostki Rosołu warzywnego KNORR do smaku - im wywar mocniejszy tym lepszy (można dołożyć części
z innych ryb słodkowodnych). Po ugotowaniu wywar przecedź. Pokrój cebulę w drobną kostkę
i podsmaż w garnku na oleju, dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie zalej białym winem i poczekaj aż odparuje. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalej wywarem rybnym. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w dużą kostkę filety z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.