Haładziec

Haładziec

Galareta „Haładziec" to rodzaj nóżek wieprzowych, w Rosji przygotowuje się go również  z wołowiny.

Kuchnia rosyjska, 60 minut, przystawki, łagodny, trudniejsze.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa ok. 500 g
  • 2 nóżki wieprzowe ok. 500 g
  • 2  bulionetki Bulion wołowy KNORR
  • ziele angielskie
  •  liść laurowy
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • Przyprawa Delikat w płynie KNORR.

Wykonanie:

Zalej mięso i bulionetki Bulion wołowy KNORR dwoma litrami wody. Dodaj przyprawy i gotuj
na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Dopraw do smaku kilkoma kroplami przyprawy
w płynie Delikat KNORR, następnie odstaw do ostudzenia. Przecedź chłodny wywar przez sito, mięso oddziel od kości, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w odpowiednim naczyniu, zalej powstałym wywarem i odstaw do lodówki, aż stężeje. Pokrój w grube plastry i podawaj z chrzanem lub cytryną.

Materiały: KNORR