Gołąbki mięsne

Gołąbki mięsne

60 minut, drób, łagodny, trudniejsze.

Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 kiszona w całości głowa kapusty (można też użyć zwykłej kapusty),
  • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 100 g ryżu,
  • pieprz mielony,
  • 5-6 pomidorów,
  • 2 bulionetki Bulion wołowy KNORR,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka ziarenek kminku,
  • parę ziarenek czarnego pieprzu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 200 ml śmietany 22%.

Wykonanie:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju, dodaj łyżeczkę słodkiej papryki wszystko razem smaż chwilę na patelni. Przygotuj liście kapusty, wytnij z nich zgrubiałe części. Przełóż mięso do garnka, dodaj do niego podsmażoną cebulę z tłuszczem i wypłukany ryż, wszystko razem zmieszaj doprawiając do smaku odrobiną czarnego pieprzu. Rozłóż trochę mięsa na liściach kapusty i zwiń ściśle małe gołąbki. Ułóż gołąbki w garnku przekładając warstwę po warstwie pokrojonymi w plastry pomidorami, całość zalej litrem bulionu przygotowanego na bulionetkach Bulion wołowy KNORR. Na koniec dodaj ząbki czosnku, resztę papryki, kminek, parę ziarenek czarnego pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż ryż będzie zupełnie miękki.

Podawaj ze śmietaną.

Materiały: KNORR

kapusta