Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Dzieci je uwielbiają. Gdy sezon świeżych owoców jest w pełni, warto dodawać je do każdego deseru. Gofry to szybki przepis na deser z owocami - zrobisz je w kilkanaście minut.

Składniki:

  • 1 ¾ szkl maki,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/3 kostki masła,
  • 1 ¼ szklanki mleka,
  • 2 jaja.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj najpierw sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Pośrodku zrób wgłębienie.
  2. W garnuszku na małym ogniu roztop masło, dodaj do niego cukier waniliowy, mleko, żółtka jaj (białka wykorzystasz później).
  3. Wlej mieszankę do miski i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
  4. Ubij białko na sztywną pianę. Dodaj ja do ciasta delikatnie łyżką zagniatając masę.
  5. Ciasto nakładaj na rozgrzaną, lekko natłuszczona gofrownicę (2 - 3 łyżki na porcję) i wypiekaj ok. 2- 3 min.
  6. Na ciepłe jeszcze gofry nakładaj bitą śmietanę z truskawkami bądź innymi owocami sezonowymi.

Dobry pomysł:

Gofry możesz podać również z samymi truskawkami polanymi miodem.

Zobacz też: