Filety wołowe z imbirem

Filety wołowe z imbirem

Ta potrawa wzbudza silne emocje, bowiem czerwone mięso i sproszkowany imbir uważane są za afrodyzjak. Jednak te delikatne filety wołowe podane z ryżem i zieloną sałatą są równie chętnie jedzone przez poszukiwaczy silnych wrażeń, co przez grillowych wytrawnych smakoszy.

Składniki:

  • 70 dag młodej wołowiny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek,
  • 3 łyżeczki imbiru Prymat,
  • ½ szklanki czerwonego wina,
  • ¼ szklanki oleju

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z tłuszczu i powięzi, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry, stłuc tłuczkiem, posypać przyprawą Kucharek oraz imbirem, skropić winem i olejem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie ułożyć filety na dobrze  rozgrzanym ruszcie, ponownie skropić winem i olejem i opiekać po 5-7 min z każdej strony. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.

09.06.2009

foto:materiały prasowe