Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory

Jest to bardzo łatwy i szybki w wykonaniu przepis.

Składniki:

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • puszka zielonego groszku
  • konserwowego
  • 25 dag żółtego, pikantnego sera
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 8 średniej wielkości liści sałaty
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Zpomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczka usuwamy miąższ i pestki, wnętrzalekko oprószamy Soła i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowujemy farsz:
ser kroimy w drobna kostkę (nie większa niż ziarenka groszku), groszekodsączamy, składniki łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku.Przygotowane pomidory nadziewamy farszem, układamy na liściach sałaty,posypujemy zielenina. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

fot. Mirosław Baryga
Copyright C Publicat S.A. MMIV, All rights reserved

Prezentowany przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz
pt. Kuchnia Polska.
1001 przepisów
wyd. PUBLICAT S.A