Escudella

Escudella

To hiszpańska zupa z fasoli i ciecierzycy. Danie bardzo pożywne i na pewno zadowoli kubki smakowe największych smakoszy.

hiszpańska, 60 minut, zupy, pikantne, łatwe.

Dla 4 osób.

Składniki:

  • 200 g suchej białej fasoli,
  • 100 g ciecierzycy,
  • 1 golonka,
  • 300 g wołowiny z kością,
  • 5 udek z kurczaka,
  • 200 g kiełbaski chorizo (można użyć innej kiełbaski z dużą ilością papryki ),
  • 100 g szynki serrano lub innej surowej szynki suszonej (np. chrobry lub parmeńskiej),
  • 1 bulionetka Bulion drobiowy KNORR,
  • 1 bulionetka Bulion wołowy KNORR,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę, 
  • ½ główki kapusty pokrojonej w kostkę,
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki kolendry.

Wykonanie:

Namocz fasolę i ciecierzycę dzień wcześniej w zimnej wodzie, ugotuj oddzielnie, aż staną się miękkie. Mięso zalej wodą pozostałą z gotowania grochu, uzupełnij do objętości około 3 litrów, dodaj bulionetki Bulion wołowy i Bulion drobiowy KNORR oraz czosnek, całość gotuj na dość dużym ogniu przez około 4 godziny - powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nie powinien być przezroczysty. Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je na mniejsze kawałki.

Dodaj do pozostałego wywaru (powinno zostać około 2 litrów) ziemniaki, kapustę, przyprawy i fasolę z ciecierzycą, całość gotuj przez około 20-30 minut, aż dodane składniki będą zupełnie miękkie.

Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i jeśli zachodzi taka potrzeba dodatkowo odrobiną soli i pieprzu.

Podawaj zupę wymieszaną z różnymi kawałkami mięsa.

Materiały: KNORR

Zobacz też: