Dorsz w warzywach

Dorsz w warzywach

Ryby w diecie są niezastąpione, a połączenie ich z warzywami powoduje, że zyskują na wartości. Przedstawiamy zdrowy i smaczny przepis na dorsza.

Składniki:

3 porcje ( 1porcja 200kcal)

  • 30 dkg filetów z dorsza
  • sok z cytryny
  • 50dkg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 łyżeczka przypraw ziołowych ( tymianek, szałwia)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka maki
  • 1/2 szkl chudego mleka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 pomidory

Wykonanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10 min.. Warzywa rozdrobnić, włożyć do rondla, podlać wrzącą wodą , dusić 15 min pod przykryciem, dodać przyprawy. Połowę warzyw odłożyć na talerz. Na warzywach pozostałych w rondlu położyć filety, lekko osolić przykryć odłożonymi na talerz warzywami. Dusić pod przykryciem. Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do potrawy. Dodać pomidory i masło, zagotować.

Zobacz również: