Dlaczego warto jeść kasze
5 lipca, 2016Kasze w polskiej tradycji kulinarnej są znane od wieków. Chociaż bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie i wspaniale smakują, nie jadamy ich zbyt często. Dietetycy uważają, że to poważny błąd. Zobaczmy, jakie wartości odżywcze mają popularne kasze.
Kasza kukurydziana – jedzą ją przede wszystkim osoby, będące na diecie bezglutenowej. Jest bogata w witaminy A, B i E (taka kompozycja bardzo dobrze wpływa na skórę, odporność organizmu i zdrowie oczu). Dodatkowo kasza kukurydziana zawiera wiele związków mineralnych – magnez, selen i potas. Kasza kukurydziana, podobnie jak czekolada, poprawia humor. Pomaga także w koncentracji – to zasługa magnezu. Zawarty w niej selen bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Jeśli czujemy się przemęczeni, powinniśmy koniecznie często jeść kaszę kukurydzianą, z uwagi potas. Możemy wykorzystać ją do przygotowania chrupiących i smacznych placków i kotlecików warzywnych – z cukinii, brokułów itp. Sprawdza się też w dietetycznych deserach z owocami.
Kuskus – ta kasza pozyskiwana jest z ziaren pszenicy twardej (durum). Jest bardzo popularna w krajach arabskich. W ostatnich latach zrobiła błyskawiczną karierę w Polsce. Zawiera więcej białka niż kasza manna i ryż, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada za to mniej błonnika niż inne kasze, przez co jest lekkostrawna. Przygotowanie potraw z kuskusu jest proste szybkie. Ziarna wystarczy zalać gorącą wodę i odstawić pod przykryciem na kilka minut, by wchłonęły wodę. W tym czasie zwiększą też swoją objętość. Tak przygotowaną kaszę mieszamy z oliwą, pokrojonymi warzywami (pomidory, ogórki, papryka, cebula) i przyprawiamy ulubionymi ziołami (dobrze pasują mięta, kolendra, estragon).
Kasza manna – dla wielu osób to wspomnienie z dzieciństwa, gdy w przedszkolu karmiono nas grysikiem na mleku. Kasza manna ma łagodny smak i bardzo szybko zaspokaja głód, dając na długo uczucie sytości. Pozyskuje się ją w czasie przemiału ziaren pszenicy, jest bardzo lekkostrawna, dlatego często jedzą je dzieci oraz osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego. Z uwagi na dużą zawartość jodu, kasza manna zapewnia odpowiednie funkcjonowanie tarczycy. Tarczyca zaś produkuje hormony, pobudzające przemianę materii poprzez spalanie węglowodanów i tłuszczów. Nic dziwnego, że dietetycy polecają kaszę manną każdemu, kto chce schudnąć i utrzymać idealną sylwetkę.
(mb)
Foto: 123 RF
ZOBACZ TAKŻE PODOBNE ARTYKUŁY:
Przepisy na dania z pestek dynii
Jak zrobić zdrowe batoniki musli