Deser z jabłek

Deser z jabłek

Pieczone jabłuszka to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe i lekkostrawne danie. Nadaje się zarówno na codzienny deser, jak i na dziecięce przyjęcie.

Składniki:

  • 4 duże lub 8 małych jabłek,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki śmietanki,
  • 1 duża łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • otarta skórka z cytryny,
  • pół łyżeczki masła.

Wykonanie:

Jabłka wydrążyć. Wymieszać razem orzechy, rodzynki, śmietanę, miód, otartą skórkę z cytryny. Napełnić nadzieniem wydrążone jabłka. Na każde położyć kawałeczek masła, posypać cukrem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 20, 30 minut.

Dobry pomysł:

Jeśli zamierzasz podać pieczone jabłka podczas dziecięcego przyjęcia, ozdób je. Z wykałaczek i odrobiny papieru zrób kolorowe flagi i wbij je do jabłek.

Zobacz też: