Deser lodowy z ananasem

Deser lodowy z ananasem

Deser lodowy z ananasem przygotujesz w kilka minut.
liczba porcji / 6
czas przygotowania / 15 min
stopień trudności / łatwe
kaloryczność / średniokaloryczne
koszt / średniodrogie

Składniki:

  • 6 plastrów ananasa z syropu (może być też świeży, ale dojrzały)
  • 6 łyżek świeżych poziomek, drobnych truskawek lub malin
  • 0,5l lodów śmietankowych lub waniliowych
  • szklanka śmietany kremowej (jeżeli lubicie)
  • utarta, gorzka czekolada (może też być roztopiona ciepła czekolada lub karmel)

Wykonanie:

Plasterki ananasa układamy na spodzie szerokich pucharków. W środek każdego kładziemy porcję świeżych owoców, boki ananasa otaczamy małymi, lodowymi kulkami, przybieramy bitą śmietaną, posypujemy utartą czekoladą i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Rada: kulki lodowe najłatwiej uformować za pomocą okrągłej, ostrej łyżeczki do drążenia ziemniaków.